w ,

Racuchy z grzybów

Składniki:

  • grzyb (150 gramów)
  • mleko (0.5 litrów)
  • drożdże (15 gramów)
  • jajka (1 sztuk)
  • mąka (200 gramów)
  • olej (według uznania)
  • majeranek (według uznania)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • goździk (według uznania)
  • czosnek (1 ząbki)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i przygotowane grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy na jasnobrązowy kolor. Jako dodatek podajemy pomidory śmietanie z cebulą i pietruszką.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

2 osób

Młoda kapusta z marchewką i jabłkiem

Fasola w szarym sosie