w

Pulpety wołowe w sosie

Składniki:

  • wołowina (60 dekagramów)
  • kajzerka (1 sztuk)
  • tłuszcz (2 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • śmietana (0.5 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Mięso dwukrotnie zemleć w maszynce, cebulę drobno posiekać i przesmażyć w odrobinie tłuszczu. Wymieszać mięso z cebulą, dodać trochę wody, posolić, popieprzyć. Formować niewielkie pulpety (wielkości orzecha włoskiego), obtaczać w mące i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron w rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.15 min. Sos podprawić śmietaną. Podawać z purée ziemniaczanym i sałatką z kwaszonych ogórków.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

3 osób

Placek jogurtowy z brzoskwiniami

Kotlety wieprzowe zwyczajne