Składniki:
- wołowina (60 dekagramów)
- kajzerka (1 sztuk)
- tłuszcz (2 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- śmietana (0.5 szklanek)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Mięso dwukrotnie zemleć w maszynce, cebulę drobno posiekać i przesmażyć w odrobinie tłuszczu. Wymieszać mięso z cebulą, dodać trochę wody, posolić, popieprzyć. Formować niewielkie pulpety (wielkości orzecha włoskiego), obtaczać w mące i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron w rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.15 min. Sos podprawić śmietaną. Podawać z purée ziemniaczanym i sałatką z kwaszonych ogórków.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
3 osób