Składniki:
- mąka (4 szklanek)
- cukier (1 szklanek)
- jogurt naturalny (400 gramów)
- margaryna (0,5 kostek)
- jajka (4 sztuk)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- brzoskwinie (500 gramów)
- cukier (3 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (według uznania)
- cukier puder (według uznania)
Przygotowanie:
Miękka margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na gładka puszysta masę, połączyć z jogurtem i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem, a na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubita na sztywno z białek. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. połówki oczyszczonych brzoskwiń skropić sokiem z cytryny, odtoczyć w cukrze i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
15 osób