w ,

Placek jogurtowy z brzoskwiniami

Składniki:

  • mąka (4 szklanek)
  • cukier (1 szklanek)
  • jogurt naturalny (400 gramów)
  • margaryna (0,5 kostek)
  • jajka (4 sztuk)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • brzoskwinie (500 gramów)
  • cukier (3 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • cukier puder (według uznania)

Przygotowanie:

Miękka margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na gładka puszysta masę, połączyć z jogurtem i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem, a na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubita na sztywno z białek. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. połówki oczyszczonych brzoskwiń skropić sokiem z cytryny, odtoczyć w cukrze i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

15 osób

Rzymskie krokieciki

Pulpety wołowe w sosie