Składniki:
- śmietana kwaśna (1 szklanek)
- ziemniak (300 gramów)
- papryka (1 łyżek deserowych)
- tłuszcz (50 gramów)
- natka pietruszki (1 łyżek deserowych)
- czosnek (1 ząbki)
- kotlet wieprzowy (4 sztuk)
Przygotowanie:
Mięso posolić i z obu stron obsmażyć na tłuszczu. Wyjąć z patelni i w tym samym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać z papryką, zalać filiżanką wody, zagotować i przelać do żaroodpornego naczynia. Na to układać pokrojone w plasterki ziemniaki, włożyć na nie obsmażone kotlety i pod przykryciem dusić tak długo, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Wtedy dolać kwaśną śmietanę i pod przykryciem dusić dalej do miękkości.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób