w ,

Kotlety wieprzowe zwyczajne

Składniki:

  • śmietana kwaśna (1 szklanek)
  • ziemniak (300 gramów)
  • papryka (1 łyżek deserowych)
  • tłuszcz (50 gramów)
  • natka pietruszki (1 łyżek deserowych)
  • czosnek (1 ząbki)
  • kotlet wieprzowy (4 sztuk)

Przygotowanie:

Mięso posolić i z obu stron obsmażyć na tłuszczu. Wyjąć z patelni i w tym samym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać z papryką, zalać filiżanką wody, zagotować i przelać do żaroodpornego naczynia. Na to układać pokrojone w plasterki ziemniaki, włożyć na nie obsmażone kotlety i pod przykryciem dusić tak długo, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Wtedy dolać kwaśną śmietanę i pod przykryciem dusić dalej do miękkości.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Pulpety wołowe w sosie

Maślane racuszki