Składniki:
- wiśnie (1 kilogramów)
- bułki (6 sztuk)
- mleko (0,5 litrów)
- jajka (4 sztuk)
- cukier (0,5 szklanek)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- skórka z cytryny – otarta (2 łyżek deserowych)
- Cynamon (0,5 łyżek deserowych)
- masło (2 łyżek stołowych)
- cukier puder (według uznania)
Przygotowanie:
Pokroić czerstwe bułki na kromki. Wymieszać ciepłe mleko z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, skorka z cytryny i cynamonem. Mrożone wiśnie rozmrozić. Spód formy, wysmarowanej tłuszczem, wyłożyć kromkami bułki, a na nich rozłożyć wiśnie, przykryć kolejna warstwą bułek i ponownie przykryć warstwą wiśni. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. Całość polać masą jajeczno-waniliową i odstawić na 15 minut. Zapiekankę obłożyć płatkami masła i piec ok. 50 minut w 200 stopniach. Gorącą oprószyć obficie cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
6 osób