Składniki:

  • wiśnie (1 kilogramów)
  • bułki (6 sztuk)
  • mleko (0,5 litrów)
  • jajka (4 sztuk)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • skórka z cytryny – otarta (2 łyżek deserowych)
  • Cynamon (0,5 łyżek deserowych)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • cukier puder (według uznania)

Przygotowanie:

Pokroić czerstwe bułki na kromki. Wymieszać ciepłe mleko z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, skorka z cytryny i cynamonem. Mrożone wiśnie rozmrozić. Spód formy, wysmarowanej tłuszczem, wyłożyć kromkami bułki, a na nich rozłożyć wiśnie, przykryć kolejna warstwą bułek i ponownie przykryć warstwą wiśni. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. Całość polać masą jajeczno-waniliową i odstawić na 15 minut. Zapiekankę obłożyć płatkami masła i piec ok. 50 minut w 200 stopniach. Gorącą oprószyć obficie cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

6 osób

Szczupak faszerowany pieczony w śmietanie

Granita dwukolorowa