Składniki:
- por (90 dekagramów)
- rydz (30 dekagramów)
- tłuszcz (3 łyżek stołowych)
- śmietana (0.5 szklanek)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- ocet (1 łyżek stołowych)
- koper (według uznania)
- sól (według uznania)
- cukier (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- przyprawa do zup (według uznania)
- żółtko (2 sztuk)
Przygotowanie:
Oczyszczane pory pokrajać w paseczki (ok. 2 cm) i dusić z tłuszczem w małej ilości wody do miękkości. Grzyby oczyścić, umyć, pokrajać w paski, usmażyć na tłuszczu ł dodać do uduszonych porów. Potrawę podprawić śmietaną zmieszaną z mąką. Przyprawić do smaku i zaciągnąć żółtkami. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób