w ,

Potrawka z porów i rydzów

Składniki:

  • por (90 dekagramów)
  • rydz (30 dekagramów)
  • tłuszcz (3 łyżek stołowych)
  • śmietana (0.5 szklanek)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • ocet (1 łyżek stołowych)
  • koper (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • przyprawa do zup (według uznania)
  • żółtko (2 sztuk)

Przygotowanie:

Oczyszczane pory pokrajać w paseczki (ok. 2 cm) i dusić z tłuszczem w małej ilości wody do miękkości. Grzyby oczyścić, umyć, pokrajać w paski, usmażyć na tłuszczu ł dodać do uduszonych porów. Potrawę podprawić śmietaną zmieszaną z mąką. Przyprawić do smaku i zaciągnąć żółtkami. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Czy białko roślinne jest tak samo dobre jak zwierz

Babka drożdżowa