w , ,

Placki z jabłek i ziemniaków

Składniki:

  • ziemniaki (1 kilogramów)
  • jabłka (5 sztuk)
  • jajka (2 sztuk)
  • mąka pszenna (3 łyżek stołowych)
  • sól (1 szczypta)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • twarozek homogenizowany (1 puszka)

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć,obrać. zetrzeć na tarce.Lekko odcisnąć. Jabłka obrać zetrzeć na tarce. Wymieszać z tartymi ziemniakami.Dodać jajka,mąkę i szczyptę soli.Wymieszać.Na patelni rozgrzać olej. Łyżka kłaść porcje ciasta,smażyć z obu stron na rumiano.Placki posmarować twarogiem przełożyć kolejnym plackiem.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

8 osób

Kompot z gruszek wzmocniony witaminowo

Kotlety jagnięce z warzywami