Składniki:
- ziemniaki (800 gramów)
- masło (100 gramów)
- jajka (3 sztuk)
- mąka (200 gramów)
- woda gazowana (1 szklanek)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
- sól (według uznania)
- smalec (według uznania)
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i poobierać. Zmiksować z masłem(100g) i żółtkami, doprawić solą oraz gałką.
Ciasto: mąkę wymieszać z wodą i 3 łyżkami stopionego masła, dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć.
Z masy ziemniaczanej formować krokieciki, zanurzać je w cieście, smażyć w głębokim rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym kuchennym ręczniku i podawać z zasmażoną kapustą.
Ciasto: mąkę wymieszać z wodą i 3 łyżkami stopionego masła, dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć.
Z masy ziemniaczanej formować krokieciki, zanurzać je w cieście, smażyć w głębokim rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym kuchennym ręczniku i podawać z zasmażoną kapustą.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób