w ,

Rzymskie krokieciki

Składniki:

  • ziemniaki (800 gramów)
  • masło (100 gramów)
  • jajka (3 sztuk)
  • mąka (200 gramów)
  • woda gazowana (1 szklanek)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • smalec (według uznania)

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i poobierać. Zmiksować z masłem(100g) i żółtkami, doprawić solą oraz gałką.
Ciasto: mąkę wymieszać z wodą i 3 łyżkami stopionego masła, dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć.
Z masy ziemniaczanej formować krokieciki, zanurzać je w cieście, smażyć w głębokim rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym kuchennym ręczniku i podawać z zasmażoną kapustą.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Ryba zapiekana pod kruszonką

Placek jogurtowy z brzoskwiniami