w ,

Pikantne steki wołowe

Składniki:

  • czosnek (4 ząbki)
  • zioła (4 sztuk)
  • ocet winny (2 łyżek stołowych)
  • olej (1 szklanek)
  • musztarda (2 łyżek stołowych)
  • majeranek (1 łyżek deserowych)
  • pieprz Cayenne (według uznania)
  • stek wołowy (4 sztuk)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z posiekanymi ziołami, octem, olejem, musztardą oraz suszonym majerankiem. Przyprawić pieprzem kajeńskim. Marynatą posmarować steki, włożyć je do lodówki na 2 dni. Steki osączyć z marynaty, ułożyć je na rozgrzanym ruszcie. Grillować minutę z każdej strony. Posolić po upieczeniu.

Czas przygotowania:

10 minut

Porcja dla:

4 osób

Makaronowa sałatka z groszkiem i boczkiem

Warzywna galaretka