Składniki:

  • ziemniaki – podłużne (4 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • papryka (1 sztuk)
  • jabłka (1 sztuk)
  • brokuły (100 gramów)
  • boczek wędzony w plastrach (100 gramów)
  • czosnek (3 ząbki)
  • ser żółty (4 łyżek stołowych)
  • zioła prowansalskie (według uznania)
  • papryka mielona (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach na pół twardo, ostudzić, obrać z łupinek. Każdy ziemniak ponacinać w cienkie plasterki, rozchylić w wachlarze, nacięcia posypać ziołami, mielona papryką, sola oraz pieprzem. Oczyszczoną cebule pokroić w cienki talarki, a oczyszczoną paprykę pokroić w krótkie paski. Umyte jabłko, po usunięciu gniazd nasiennych, pokroić na półplasterki, a różyczki brokuła pokroić na połówki. W nacięcia ziemniaków włożyć na przemian przygotowane składniki oraz boczek. Oczyszczony czosnek rozdrobnić i wymieszać z oliwą i posmarować ziemniaki, posypać startym żółtym serem, ziołami i mieloną papryką. Zawinąć w folię i ułożyć na ruszcie. Piec ok. 20 minut.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Szybki placek z kaszy mannej

Farsz pierogowy ze świeżych grzybów