Składniki:
- ziemniaki – podłużne (4 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- papryka (1 sztuk)
- jabłka (1 sztuk)
- brokuły (100 gramów)
- boczek wędzony w plastrach (100 gramów)
- czosnek (3 ząbki)
- ser żółty (4 łyżek stołowych)
- zioła prowansalskie (według uznania)
- papryka mielona (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach na pół twardo, ostudzić, obrać z łupinek. Każdy ziemniak ponacinać w cienkie plasterki, rozchylić w wachlarze, nacięcia posypać ziołami, mielona papryką, sola oraz pieprzem. Oczyszczoną cebule pokroić w cienki talarki, a oczyszczoną paprykę pokroić w krótkie paski. Umyte jabłko, po usunięciu gniazd nasiennych, pokroić na półplasterki, a różyczki brokuła pokroić na połówki. W nacięcia ziemniaków włożyć na przemian przygotowane składniki oraz boczek. Oczyszczony czosnek rozdrobnić i wymieszać z oliwą i posmarować ziemniaki, posypać startym żółtym serem, ziołami i mieloną papryką. Zawinąć w folię i ułożyć na ruszcie. Piec ok. 20 minut.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób