w , , ,

Pieczeń wieprzowa z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • wieprzowina chuda (1 kilogramów)
  • ziemniaki małe (9 sztuk)
  • oliwa (7 łyżek stołowych)
  • czosnek rozrdobniony (2 ząbki)
  • rozmaryn suszony (2 łyżek deserowych)
  • tymianek suszony (2 łyżek deserowych)
  • bazylia suszona (1 łyżek deserowych)
  • wino biale wytrawne (0,75 szklanek)
  • cebula czerwona (3 sztuk)
  • ocet balsamiczny (3 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oliwę wymieszać z czosnkiem, ziołami i solą. Mięso naciąć w kilku miejscach i rowki napełnić 4 łyżkami oliwy z przyprawami. Odstawić mięso na kilka godzin. Resztę ziołowej oliwy podgrzać i smażyć na niej wieprzowinę z każdej strony przez 10 minut, aż będzie rumiana. Dodać wino i smażyć jeszcze 5 minut. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, dookoła ułożyć obrane i przekrojone na pół ziemniaki. Piec 60 minut w 180 stopniach. Dodać pokrojone w ćwiartki cebule, polać octem i jeszcze posolić. Wymieszać, aby ziemniaki pokryły się sosem z mięsa. Piec przez dalsze 30 minut. Wyjąć pieczeń i ostudzić przez 10 minut. Podawać z upieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

5 osób

Koźlarze w sosie beszamelowym

Wino z dyni