Składniki:
- wieprzowina chuda (1 kilogramów)
- ziemniaki małe (9 sztuk)
- oliwa (7 łyżek stołowych)
- czosnek rozrdobniony (2 ząbki)
- rozmaryn suszony (2 łyżek deserowych)
- tymianek suszony (2 łyżek deserowych)
- bazylia suszona (1 łyżek deserowych)
- wino biale wytrawne (0,75 szklanek)
- cebula czerwona (3 sztuk)
- ocet balsamiczny (3 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oliwę wymieszać z czosnkiem, ziołami i solą. Mięso naciąć w kilku miejscach i rowki napełnić 4 łyżkami oliwy z przyprawami. Odstawić mięso na kilka godzin. Resztę ziołowej oliwy podgrzać i smażyć na niej wieprzowinę z każdej strony przez 10 minut, aż będzie rumiana. Dodać wino i smażyć jeszcze 5 minut. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, dookoła ułożyć obrane i przekrojone na pół ziemniaki. Piec 60 minut w 180 stopniach. Dodać pokrojone w ćwiartki cebule, polać octem i jeszcze posolić. Wymieszać, aby ziemniaki pokryły się sosem z mięsa. Piec przez dalsze 30 minut. Wyjąć pieczeń i ostudzić przez 10 minut. Podawać z upieczonymi ziemniakami.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
5 osób