w , , ,

Pasztet z mielonego miesa z jajkiem

Składniki:

  • ciasto francuskie mrożone (425 gramów)
  • papryczka chili (0,5 sztuk)
  • marchewka (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • mieso mielone (700 gramów)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • szczypiorek (według uznania)
  • jajka (ugotowane) (4 sztuk)
  • żółtka (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Rozmrozić ciasto. Oczyszczoną papryczkę, marchewkę, cebulę oraz czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa i dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę oraz szczypiorek, mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na stolnicy oprószonej mąką rozłożyć 3/4 ciasta tak, aby zachodziło na siebie, rozwałkować i wyłożyć nim formę keksową lub formę na pasztet o poj. 1,5 litra. Napełnić formę połową masy mięsnej, na niej rozłożyć obrane, przekrojone wzdłuż jajka. Na jajkach rozłożyć resztę masy mięsnej i docisnąć. Na wierzch założyć ciasto.
Rozwałkować resztę ciasta, pokroić w paski i rozłożyć na wierzchu, zostawiając otwory, aby mogła się przez nie przedostawać para. Roztrzepanym żółtkiem posmarować pasztet. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

10 osób

Mazurek z płatkami owsianymi

Ananas z likierem