Składniki:
- ciasto francuskie mrożone (425 gramów)
- papryczka chili (0,5 sztuk)
- marchewka (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- mieso mielone (700 gramów)
- natka pietruszki (według uznania)
- szczypiorek (według uznania)
- jajka (ugotowane) (4 sztuk)
- żółtka (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Rozmrozić ciasto. Oczyszczoną papryczkę, marchewkę, cebulę oraz czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa i dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę oraz szczypiorek, mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na stolnicy oprószonej mąką rozłożyć 3/4 ciasta tak, aby zachodziło na siebie, rozwałkować i wyłożyć nim formę keksową lub formę na pasztet o poj. 1,5 litra. Napełnić formę połową masy mięsnej, na niej rozłożyć obrane, przekrojone wzdłuż jajka. Na jajkach rozłożyć resztę masy mięsnej i docisnąć. Na wierzch założyć ciasto.
Rozwałkować resztę ciasta, pokroić w paski i rozłożyć na wierzchu, zostawiając otwory, aby mogła się przez nie przedostawać para. Roztrzepanym żółtkiem posmarować pasztet. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach.
Na stolnicy oprószonej mąką rozłożyć 3/4 ciasta tak, aby zachodziło na siebie, rozwałkować i wyłożyć nim formę keksową lub formę na pasztet o poj. 1,5 litra. Napełnić formę połową masy mięsnej, na niej rozłożyć obrane, przekrojone wzdłuż jajka. Na jajkach rozłożyć resztę masy mięsnej i docisnąć. Na wierzch założyć ciasto.
Rozwałkować resztę ciasta, pokroić w paski i rozłożyć na wierzchu, zostawiając otwory, aby mogła się przez nie przedostawać para. Roztrzepanym żółtkiem posmarować pasztet. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
10 osób