w ,

Pasztet z kurzych wątróbek

Składniki:

  • piersi kurczaka (2 sztuk)
  • wątróbki drobiowe (700 gramów)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • szalotka (1 sztuk)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)
  • wino czerwone (100 mililitrów)
  • kajzerka (1 sztuk)
  • jajka (1 sztuk)
  • Cynamon (0,25 łyżek deserowych)
  • gałka muszkatołowa (0,25 łyżek deserowych)
  • imbir (0,5 łyżek deserowych)
  • boczek wędzony (7 plastry)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • żurawina (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte mięso pokroić na kawałki. Oczyszczone wątróbki zalać zimna wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny, wrzucić oczyszczona włoszczyznę i gotować 20 minut. Mięso, wątróbkę i marchewkę wyjąć. W wywarze na moczyć kajzerkę. oczyszczoną, posiekana szalotkę przesmażyć na łyżce oliwy. Dodać mięso i wątróbkę, podlać winem i dusić 10 minut. Następnie zmielić razem z odciśniętą bułką, dodać jajko i przyprawy, wyrobić masę.
@ nieduże formy w kształcie serca wyłożyć plasterkami boczku (spód i boki), nałożyć masę. Piec 60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zbyt szybko się wypiecze, przykryć folią aluminiowa. Podawać z żurawiną albo borówkami.

Czas przygotowania:

150 minut

Porcja dla:

2 osób

Barszczyk czerwony

Marzanka wonna asperula odorata