Składniki:
- piersi kurczaka (2 sztuk)
- wątróbki drobiowe (700 gramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- szalotka (1 sztuk)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
- wino czerwone (100 mililitrów)
- kajzerka (1 sztuk)
- jajka (1 sztuk)
- Cynamon (0,25 łyżek deserowych)
- gałka muszkatołowa (0,25 łyżek deserowych)
- imbir (0,5 łyżek deserowych)
- boczek wędzony (7 plastry)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- żurawina (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte mięso pokroić na kawałki. Oczyszczone wątróbki zalać zimna wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny, wrzucić oczyszczona włoszczyznę i gotować 20 minut. Mięso, wątróbkę i marchewkę wyjąć. W wywarze na moczyć kajzerkę. oczyszczoną, posiekana szalotkę przesmażyć na łyżce oliwy. Dodać mięso i wątróbkę, podlać winem i dusić 10 minut. Następnie zmielić razem z odciśniętą bułką, dodać jajko i przyprawy, wyrobić masę.
@ nieduże formy w kształcie serca wyłożyć plasterkami boczku (spód i boki), nałożyć masę. Piec 60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zbyt szybko się wypiecze, przykryć folią aluminiowa. Podawać z żurawiną albo borówkami.
@ nieduże formy w kształcie serca wyłożyć plasterkami boczku (spód i boki), nałożyć masę. Piec 60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zbyt szybko się wypiecze, przykryć folią aluminiowa. Podawać z żurawiną albo borówkami.
Czas przygotowania:
150 minut
Porcja dla:
2 osób