Składniki:

  • twaróg (1 kilogramów)
  • masło (120 gramów)
  • sól (według uznania)
  • jajka (5 sztuk)
  • śmietana (1 szklanek)
  • rodzynki (0,75 szklanek)
  • cukier (1 szklanek)
  • skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
  • migdały (0,75 szklanek)
  • skórka cytrynowa kandyzowana (1 łyżek stołowych)
  • skórka pomarańczowa kandyzowana (1 łyżek stołowych)
  • owoce kandyzowane (według uznania)

Przygotowanie:

Ser przełożyć na gazę, zawiązać i na 60 minut pozostawić zawieszony nad garnkiem, aby odciekła serwatka.
Ze szczypta soli zmiksować masło, jajka, śmietanę i wymieszać z serem. Masę stale mieszając, podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania. Jak tylko na powierzchni zaczyna się pokazywać pęcherzyki, zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Do masy dodać wypłukane, osączone rodzynki razem z cukrem, skórka cytrynową, posiekanymi migdałami oraz posiekanymi kandyzowanymi skórkami. Dokładnie umyta doniczkę, wytrzeć i wyłożyć gazą. Napełnić masą serową, wyrównać i dobrze przycisnąć. Przykryć talerzem i obciążyć. Wstawić na 24 godziny do lodówki. przed podaniem doniczkę przewrócić na talerz i wyjąć paschę. Udekorować owocami kandyzowanymi.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

6 osób

Kurczak z cytrynami

Deser z czerwonym winem