Składniki:
- twaróg (1 kilogramów)
- masło (120 gramów)
- sól (według uznania)
- jajka (5 sztuk)
- śmietana (1 szklanek)
- rodzynki (0,75 szklanek)
- cukier (1 szklanek)
- skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
- migdały (0,75 szklanek)
- skórka cytrynowa kandyzowana (1 łyżek stołowych)
- skórka pomarańczowa kandyzowana (1 łyżek stołowych)
- owoce kandyzowane (według uznania)
Przygotowanie:
Ser przełożyć na gazę, zawiązać i na 60 minut pozostawić zawieszony nad garnkiem, aby odciekła serwatka.
Ze szczypta soli zmiksować masło, jajka, śmietanę i wymieszać z serem. Masę stale mieszając, podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania. Jak tylko na powierzchni zaczyna się pokazywać pęcherzyki, zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Do masy dodać wypłukane, osączone rodzynki razem z cukrem, skórka cytrynową, posiekanymi migdałami oraz posiekanymi kandyzowanymi skórkami. Dokładnie umyta doniczkę, wytrzeć i wyłożyć gazą. Napełnić masą serową, wyrównać i dobrze przycisnąć. Przykryć talerzem i obciążyć. Wstawić na 24 godziny do lodówki. przed podaniem doniczkę przewrócić na talerz i wyjąć paschę. Udekorować owocami kandyzowanymi.
Ze szczypta soli zmiksować masło, jajka, śmietanę i wymieszać z serem. Masę stale mieszając, podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania. Jak tylko na powierzchni zaczyna się pokazywać pęcherzyki, zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Do masy dodać wypłukane, osączone rodzynki razem z cukrem, skórka cytrynową, posiekanymi migdałami oraz posiekanymi kandyzowanymi skórkami. Dokładnie umyta doniczkę, wytrzeć i wyłożyć gazą. Napełnić masą serową, wyrównać i dobrze przycisnąć. Przykryć talerzem i obciążyć. Wstawić na 24 godziny do lodówki. przed podaniem doniczkę przewrócić na talerz i wyjąć paschę. Udekorować owocami kandyzowanymi.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
6 osób