Składniki:
- filety śledzia norweskiego (200 gramów)
- marchewka (1 sztuk)
- roszponka (250 gramów)
- jajka (4 sztuk)
- szalotki (2 sztuk)
- burak czerwony (1 sztuk)
- ocet winny (3 sztuk)
- cukier (1 szczypta)
- musztarda (0,5 łyżek stołowych)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- szczypiorek (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Przekroić wzdłuż filety na 4 paski. Oczyszczona marchewkę pokroić w cienkie plasterki i blanszować 2 mi nuty we wrzątku. Osączone ostudzić. Oczyszczona roszponkę osuszyć. Ugotowane na twardo, obrane jajka przekroić na polowy. Oczyszczone szalotki pokroić w krążki. Ugotowany, obrany burak pokroić w kostkę.
Sos: utrzeć ocet z cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz oliwą.
Składniki sałatki wymieszać, polać sosem i posypać szalotką. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Sos: utrzeć ocet z cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz oliwą.
Składniki sałatki wymieszać, polać sosem i posypać szalotką. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób