w , , ,

Norweska sałatka ze śledzi z roszponką

Składniki:

  • filety śledzia norweskiego (200 gramów)
  • marchewka (1 sztuk)
  • roszponka (250 gramów)
  • jajka (4 sztuk)
  • szalotki (2 sztuk)
  • burak czerwony (1 sztuk)
  • ocet winny (3 sztuk)
  • cukier (1 szczypta)
  • musztarda (0,5 łyżek stołowych)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • szczypiorek (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Przekroić wzdłuż filety na 4 paski. Oczyszczona marchewkę pokroić w cienkie plasterki i blanszować 2 mi nuty we wrzątku. Osączone ostudzić. Oczyszczona roszponkę osuszyć. Ugotowane na twardo, obrane jajka przekroić na polowy. Oczyszczone szalotki pokroić w krążki. Ugotowany, obrany burak pokroić w kostkę.
Sos: utrzeć ocet z cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz oliwą.
Składniki sałatki wymieszać, polać sosem i posypać szalotką. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Clover Club

Pink Gin