w ,

Nalewka na wiśniach

Składniki:

  • wiśnie (5 kilogramów)
  • cukier (2 kilogramów)
  • spirytus (1 litrów)

Przygotowanie:

Oczyszczone, wydrylowane wiśnie (w kilkunastu sztukach pestki pozostawić), włożyć do 5-litrowego słoja, zasypać 1 kilogramem cukru i szczelnie zamknąć. Poruszając słojem wymieszać zawartość tak, aby cukier dobrze się rozprowadził po owocach i odstawić. Po 2 dniach zacząć zlewać sok do 5-litrowego gąsiorka. Po pierwszym zlaniu dodać ok. 0,3 l spirytusu do wiśni i ok. 0,5 l do gąsiorka. Sok zlewać co 2-3 dni i dosypywać cukier, mieszając go dokładnie z owocami. Tak postępować, dokąd owoce będą puszczały sok. Następnie dodać do owoców resztę spirytusu (i ew, cukier). Odstawić słój na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do gąsiorka. Owoce zużyć do ciast i deserów lub zalać ponownie wódką.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

1 osoby

Śliwki i jeżyny w syropie

Gąsówki po chińsku