Składniki:

  • morele (300 gramów)
  • jagody (100 gramów)
  • mleko (1 szklanek)
  • jajka (2 sztuk)
  • cukier (4 łyżek stołowych)
  • śmietana kremówka (0,75 szklanek)
  • migdały (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Owoce oczyścić, morele pokroić w ósemki. Mleko zagotować i przestudzić. Umyte jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do mleka, wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą. Do schłodzonej masy wlać śmietanę i zmiksowane owoce, wymieszać. Podawać w pucharkach, ozdobione cząstkami owoców.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Kawa Latte z bitą śmietaną

Kotleciki wieprzowe z pieczonym czosnkiem