Składniki:
- ziemniaki (1 kilogramów)
- cebula (2 sztuk)
- boczek (50 gramów)
- olej (9 łyżek stołowych)
- natka pietruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
- szczypiorek posiekany (2 łyżek stołowych)
- przyprawa jarzynowa (według uznania)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
- wiprzowina w plastrach (8 sztuk)
- czosnek (12 ząbki)
- sos pieczeniowy ciemny (2 sztuk)
- czerwone wino (50 mililitrów)
- rozmaryn gałązki (według uznania)
- marchewka (1 sztuk)
Przygotowanie:
Rosti: oczyszczone ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Boczek i jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oleju, dodać do startych ziemniaków, wymieszać, doprawić przyprawą jarzynową i gałką muszkatołową. Z ciasta na oleju usmażyć zgrabne placki.
Sos: sos pieczeniowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Oczyszczoną jedną cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać rozmaryn i podlać winem. Zagotować i odparować wino, tak aby powstał syrop. Przygotowany wcześniej sos pieczeniowy połączyć z warzywami. Całość gotować przez chwilę i przecedzić przez drobne sito.
Mięso: mięso panierujemy przyprawą jarzynową. Czosnek i mięso usmażyć na oleju.
na talerzu ułożyć rosti, mięso i polać sosem. Całość udekorować posiekaną natką i szczypiorkiem.
Sos: sos pieczeniowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Oczyszczoną jedną cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać rozmaryn i podlać winem. Zagotować i odparować wino, tak aby powstał syrop. Przygotowany wcześniej sos pieczeniowy połączyć z warzywami. Całość gotować przez chwilę i przecedzić przez drobne sito.
Mięso: mięso panierujemy przyprawą jarzynową. Czosnek i mięso usmażyć na oleju.
na talerzu ułożyć rosti, mięso i polać sosem. Całość udekorować posiekaną natką i szczypiorkiem.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób