w

Kotleciki wieprzowe z pieczonym czosnkiem

Składniki:

  • ziemniaki (1 kilogramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • boczek (50 gramów)
  • olej (9 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
  • szczypiorek posiekany (2 łyżek stołowych)
  • przyprawa jarzynowa (według uznania)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • wiprzowina w plastrach (8 sztuk)
  • czosnek (12 ząbki)
  • sos pieczeniowy ciemny (2 sztuk)
  • czerwone wino (50 mililitrów)
  • rozmaryn gałązki (według uznania)
  • marchewka (1 sztuk)

Przygotowanie:

Rosti: oczyszczone ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Boczek i jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oleju, dodać do startych ziemniaków, wymieszać, doprawić przyprawą jarzynową i gałką muszkatołową. Z ciasta na oleju usmażyć zgrabne placki.
Sos: sos pieczeniowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Oczyszczoną jedną cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać rozmaryn i podlać winem. Zagotować i odparować wino, tak aby powstał syrop. Przygotowany wcześniej sos pieczeniowy połączyć z warzywami. Całość gotować przez chwilę i przecedzić przez drobne sito.
Mięso: mięso panierujemy przyprawą jarzynową. Czosnek i mięso usmażyć na oleju.
na talerzu ułożyć rosti, mięso i polać sosem. Całość udekorować posiekaną natką i szczypiorkiem.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Mus owocowy

Kurczę duszone z pieczarkami