w , , ,

Medaliony pieczone w śliwkowej glazurze

Składniki:

  • sznycle cielce (6 sztuk)
  • powidła śliwkowe (300 gramów)
  • wino białe wytrawne (2 łyżek stołowych)
  • imbir (0,25 łyżek deserowych)
  • Cynamon (0,5 łyżek deserowych)
  • goździki mielone (1 szczypta)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Powidła podgrzać i przetrzeć przez sito, dodać wino i przyprawy korzenne, wymieszać. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, posolić i posmarować ostudzonym dipem śliwkowym. Odstawić na 40 minut. Sznycle upiec na grillu, często przewracając i w miarę potrzeby smarując sosem śliwkowym.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Gulasz myśliwski

Leczo z cukini i grzybów