Składniki:
- rodzynki (100 gramów)
- suszone jabłka w plastrach (100 gramów)
- Biały rum (5 łyżek stołowych)
- masło (200 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- jajka (2 sztuk)
- sól (1 szczypta)
- Cynamon (1 łyżek stołowych)
- mąka (125 gramów)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- orzechy włoskie mielone (100 gramów)
- masło (według uznania)
- kandyzowane plastry jabłek (3 sztuk)
- cukier (125 gramów)
Przygotowanie:
Koryntki i plastry jabłek umyć i nasączyć rumem. Masło utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym i dodać stopniowo jajka. Ucierać aż rozpuści się cukier.
Do masy dodać sól, cynamon, mąkę , proszek do pieczenia i mielone orzechy. ostrożnie dodać koryntki i plastry jabłek.
Piekarnik nagrzać na 180stopni
Prostokątną formę (20 cm) wysmarować masłem i włożyć ciasto. piec ok 50 min. Po wyjęciu i ostudzeniu przybrać plastrami kandyzowanych jabłek
Do masy dodać sól, cynamon, mąkę , proszek do pieczenia i mielone orzechy. ostrożnie dodać koryntki i plastry jabłek.
Piekarnik nagrzać na 180stopni
Prostokątną formę (20 cm) wysmarować masłem i włożyć ciasto. piec ok 50 min. Po wyjęciu i ostudzeniu przybrać plastrami kandyzowanych jabłek
Czas przygotowania:
65 minut
Porcja dla:
12 osób