w

Ciasto jabłkowe z cynamonem

Składniki:

  • rodzynki (100 gramów)
  • suszone jabłka w plastrach (100 gramów)
  • Biały rum (5 łyżek stołowych)
  • masło (200 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • jajka (2 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • Cynamon (1 łyżek stołowych)
  • mąka (125 gramów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • orzechy włoskie mielone (100 gramów)
  • masło (według uznania)
  • kandyzowane plastry jabłek (3 sztuk)
  • cukier (125 gramów)

Przygotowanie:

Koryntki i plastry jabłek umyć i nasączyć rumem. Masło utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym i dodać stopniowo jajka. Ucierać aż rozpuści się cukier.
Do masy dodać sól, cynamon, mąkę , proszek do pieczenia i mielone orzechy. ostrożnie dodać koryntki i plastry jabłek.
Piekarnik nagrzać na 180stopni
Prostokątną formę (20 cm) wysmarować masłem i włożyć ciasto. piec ok 50 min. Po wyjęciu i ostudzeniu przybrać plastrami kandyzowanych jabłek

Czas przygotowania:

65 minut

Porcja dla:

12 osób

Ciasto jogurtowe z owocami

Mątwy alla Sanvitese