w

Maślaki panierowane w orzechach (na przekąskę)

Składniki:

  • maślak (według uznania)
  • jajko (2 sztuk)
  • orzechy rozdrobnione (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

maślaki oczyścić (nie płukać wodą), zdjąć skórkę z kapelusza, oczyszczone grzyby posolić i przyprawić do smaku, każdy kapelusz obtoczyć w jajku i w zmielonych orzechach. Smażyć na patelni, z obu stron każdy kapelusz na złoty kolor. Grzyby odsączyć na pergaminie podawać z natką pietruszki i cząstka pomidora. Wersja druga: składniki i wykonanie jak wyżej , z tym że po odwróceniu na usmażoną połowę nałożyć startego oscypka, smażyć do stopienia się sera. Podawać z zielona pietruszką i odrobiną żurawiny (konfitura).

Czas przygotowania:

10 minut

Porcja dla:

4 osób

Makowiec pod chmurką

Polędwica wołowa w cieście