w ,

Królik z prawdziwkami

Składniki:

  • królik (1 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • tłuszcz (1 łyżek stołowych)
  • pomidor (2 sztuk)
  • prawdziwek (25 dekagramów)
  • boczek wędzony (10 dekagramów)
  • wino białe wytrawne (0.5 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • tymianek (według uznania)
  • rozmaryn (według uznania)
  • jałowiec (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • natka pietruszki (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną i posiekaną cebulę wymieszać 2 roztartymi przyprawami (łącznie 2 łyżki przypraw) i olejem, przełożyć tą mieszaniną pokrojone na kawałki udka i comber, odstawić na dobę do chłodu. Po tym czasie mięso wyjąć, posolić, oprószyć mąką. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim boczek, wyjąć skwarki. Włożyć do szybkowaru na tłuszcz mięso i obrumienić, dodać cebulę z przyprawami, którymi obłożone było mięso, skwarki z boczku i wino, wkroić sparzone i obrane ze skórki pomidory. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić, pokroić i usmażyć grzyby, które po otwarciu szybkowaru dodać do królika i chwilę podusić razem bez przykrycia, mieszając, by nie przywarło do dna.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Wino z jarzębiny

Irlandzki chlebek z gałązką