Składniki:
- królik (1 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- olej (1 łyżek stołowych)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- tłuszcz (1 łyżek stołowych)
- pomidor (2 sztuk)
- prawdziwek (25 dekagramów)
- boczek wędzony (10 dekagramów)
- wino białe wytrawne (0.5 szklanek)
- sól (według uznania)
- tymianek (według uznania)
- rozmaryn (według uznania)
- jałowiec (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- natka pietruszki (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną i posiekaną cebulę wymieszać 2 roztartymi przyprawami (łącznie 2 łyżki przypraw) i olejem, przełożyć tą mieszaniną pokrojone na kawałki udka i comber, odstawić na dobę do chłodu. Po tym czasie mięso wyjąć, posolić, oprószyć mąką. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim boczek, wyjąć skwarki. Włożyć do szybkowaru na tłuszcz mięso i obrumienić, dodać cebulę z przyprawami, którymi obłożone było mięso, skwarki z boczku i wino, wkroić sparzone i obrane ze skórki pomidory. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić, pokroić i usmażyć grzyby, które po otwarciu szybkowaru dodać do królika i chwilę podusić razem bez przykrycia, mieszając, by nie przywarło do dna.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób