Składniki:
- ziemniaki (1 kilogramów)
- pieczarki (400 gramów)
- jajka (2 sztuk)
- cebula (1 – 2 sztuk)
- mąka (3 łyżek stołowych)
- bułka tarta (według uznania)
- olej (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Oczyszczone grzyby drobno pokroić i wraz z posiekaną cebulą usmażyć na oleju. Wystudzone ziemniaki zmielić, wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać jajka, mieszając, wsypać mąkę oraz 3-4 łyżki bułki tartej. Dobrze wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 5 min. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs albo z sezonową surówką i sosem pieprzowym lub pomidorowym – jako samodzielne danie.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
6 osób