w , ,

Krokiety ziemniaczano – grzybowe

Składniki:

  • ziemniaki (1 kilogramów)
  • pieczarki (400 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • cebula (1 – 2 sztuk)
  • mąka (3 łyżek stołowych)
  • bułka tarta (według uznania)
  • olej (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Oczyszczone grzyby drobno pokroić i wraz z posiekaną cebulą usmażyć na oleju. Wystudzone ziemniaki zmielić, wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać jajka, mieszając, wsypać mąkę oraz 3-4 łyżki bułki tartej. Dobrze wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 5 min. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs albo z sezonową surówką i sosem pieprzowym lub pomidorowym – jako samodzielne danie.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

6 osób

Shiitake na makaronie w sosie słodko-kwaśnym

Babka drożdżowa parzona