w ,

Krokiety ziemniaczane

Składniki:

  • ziemniaki (500 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • orzechy włoskie (0,25 szklanek)
  • migdały (0,25 szklanek)
  • jajka (1 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • kolendra (0,5 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • bułka tarta (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki zmielić. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle i dodać do ziemniaków razem z posiekanymi orzechami oraz migdałami, dodać duże jajko oraz roztarty z solą czosnek. Dobrze wymieszać i wyrobić, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz mielona kolendrą. Z masy formować kształtne podłużne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na jasny kolor na rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym i porcja surówki z pora i ogórków kiszonych.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

6 osób

Orzechówka

Zupa pietruszkowa