Składniki:
- ziemniaki (500 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- masło (1 łyżek stołowych)
- orzechy włoskie (0,25 szklanek)
- migdały (0,25 szklanek)
- jajka (1 sztuk)
- czosnek (3 ząbki)
- kolendra (0,5 łyżek deserowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- bułka tarta (według uznania)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki zmielić. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle i dodać do ziemniaków razem z posiekanymi orzechami oraz migdałami, dodać duże jajko oraz roztarty z solą czosnek. Dobrze wymieszać i wyrobić, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz mielona kolendrą. Z masy formować kształtne podłużne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na jasny kolor na rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym i porcja surówki z pora i ogórków kiszonych.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
6 osób