w

Krokiety z fasoli lub grochu

Składniki:

  • fasola biała (300 gramów)
  • kostka sojowa (1 kostek)
  • cebula (2 sztuk)
  • olej (według uznania)
  • bułka tarta (8 łyżek stołowych)
  • jajko (2 sztuk)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • majeranek (według uznania)

Przygotowanie:

Fasolę lub groch przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Ugotowaną kostkę sojową podsmażyć, dodać cebulę, razem zasmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości pod przykryciem i przyprawami. Wystudzoną kostkę sojową zemleć razem z fasolą (grochem), wymieszać z częścią bułki tartej, mąką ziemniaczaną i jajkiem, doprawić. Z przygotowanej masy uformować podłużny wałek, pokrajać w poprzek na kawałki długości 8-10 cm, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ostrymi sosami i surówkami.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Hurricane

Faworki waniliowe