Składniki:
- fasola biała (300 gramów)
- kostka sojowa (1 kostek)
- cebula (2 sztuk)
- olej (według uznania)
- bułka tarta (8 łyżek stołowych)
- jajko (2 sztuk)
- mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- majeranek (według uznania)
Przygotowanie:
Fasolę lub groch przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Ugotowaną kostkę sojową podsmażyć, dodać cebulę, razem zasmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości pod przykryciem i przyprawami. Wystudzoną kostkę sojową zemleć razem z fasolą (grochem), wymieszać z częścią bułki tartej, mąką ziemniaczaną i jajkiem, doprawić. Z przygotowanej masy uformować podłużny wałek, pokrajać w poprzek na kawałki długości 8-10 cm, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ostrymi sosami i surówkami.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób