Składniki:
- kapusta włoska (1 kilogramów)
- ser żółty (100 gramów)
- rosół (1 szklanek)
- cebula (2 sztuk)
- keczup (2 łyżek stołowych)
- jajka (1 sztuk)
- bułka tarta (2 łyżek stołowych)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- smalec (1 łyżek stołowych)
- cukier (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- olej (według uznania)
- bułka tarta (według uznania)
Przygotowanie:
Umytą kapustę pokroić w dość drobną kostkę, zalać rosołem (może być z kostki) i dusić do miękkości pod przykryciem. Posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, oprószyć mąką i przez chwilę smażyć, często mieszając, przełożyć do kapusty, zagotować i wystudzić. Dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, keczup, tarty ser oraz przyprawy i dokładnie wymieszać ( masa powinna być dość ścisła i pikantna w smaku). Formować w dłoniach nieduże kotlety, panierować w bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
6 osób