w ,

Kotlety z włoskiej kapusty

Składniki:

  • kapusta włoska (1 kilogramów)
  • ser żółty (100 gramów)
  • rosół (1 szklanek)
  • cebula (2 sztuk)
  • keczup (2 łyżek stołowych)
  • jajka (1 sztuk)
  • bułka tarta (2 łyżek stołowych)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • smalec (1 łyżek stołowych)
  • cukier (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)
  • bułka tarta (według uznania)

Przygotowanie:

Umytą kapustę pokroić w dość drobną kostkę, zalać rosołem (może być z kostki) i dusić do miękkości pod przykryciem. Posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, oprószyć mąką i przez chwilę smażyć, często mieszając, przełożyć do kapusty, zagotować i wystudzić. Dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, keczup, tarty ser oraz przyprawy i dokładnie wymieszać ( masa powinna być dość ścisła i pikantna w smaku). Formować w dłoniach nieduże kotlety, panierować w bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem

Makrela z serkiem i papryką