w

Kotlety z soi i płatków owsianych

Składniki:

  • soja (1 szklanek)
  • płatki owsiane (1 szklanek)
  • cebula (3 sztuk)
  • seler (1 sztuk)
  • majeranek (według uznania)
  • papryka ostra (według uznania)
  • bułka tarta (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • oliwa (według uznania)

Przygotowanie:

Soje namoczyć na noc, odlać wodę, nalać świeżej i gotować około 2 godziny na wolnym ogniu. Posolić pod koniec gotowania. Przestudzić i przepuścić jeszcze ciepłą soje przez maszynkę. Cebulę drobniutko pokroić, seler zetrzeć na tarce i udusić razem w małej ilości oliwy. Do płatków owsianych dodać szklankę wody i zagotować. Odstawić płatki z ognia i do gorących dodać masę z soi, uduszone warzywa i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić najpierw drewnianą łyżką, a później ręką. Sprawdzić smak, gdyż masa powinna być ostro przyprawiona. Formować nieduże kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Pozostawić je, aby wystygły, a następnie usmażyć na gorącej oliwie z obu stron.

Czas przygotowania:

140 minut

Porcja dla:

4 osób

Tarta z oliwkami

Jajecznica z tofu