Składniki:
- soja (1 szklanek)
- płatki owsiane (1 szklanek)
- cebula (3 sztuk)
- seler (1 sztuk)
- majeranek (według uznania)
- papryka ostra (według uznania)
- bułka tarta (według uznania)
- sól (według uznania)
- oliwa (według uznania)
Przygotowanie:
Soje namoczyć na noc, odlać wodę, nalać świeżej i gotować około 2 godziny na wolnym ogniu. Posolić pod koniec gotowania. Przestudzić i przepuścić jeszcze ciepłą soje przez maszynkę. Cebulę drobniutko pokroić, seler zetrzeć na tarce i udusić razem w małej ilości oliwy. Do płatków owsianych dodać szklankę wody i zagotować. Odstawić płatki z ognia i do gorących dodać masę z soi, uduszone warzywa i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić najpierw drewnianą łyżką, a później ręką. Sprawdzić smak, gdyż masa powinna być ostro przyprawiona. Formować nieduże kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Pozostawić je, aby wystygły, a następnie usmażyć na gorącej oliwie z obu stron.
Czas przygotowania:
140 minut
Porcja dla:
4 osób