w

Kotlety z soczewicy i orzechów

Składniki:

  • soczewica (0.7 szklanek)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • seler naciowy (1 sztuk)
  • orzechy (1 szklanek)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • mąka pszenna razowa (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Ugotować soczewicę w 1,5 litra wody pod przykryciem w czasie 30 minut. Podsmażyć cebulę i czosnek na łyżce oliwy. Ugotowaną soczewicę zmieszaną z cebulką, pokrojonym selerem naciowym i orzechami przekręcić przez maszynkę. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie.

Czas przygotowania:

55 minut

Porcja dla:

4 osób

Sos curry

Sałatka warstwowa z kurczakiem