Składniki:
- fasola biała (40 dekagramów)
- czosnek (3 ząbki)
- jajka (1 sztuk)
- ser żółty starty (2 łyżek stołowych)
- cebula (10 dekagramów)
- olej (1 łyżek stołowych)
- bułka czerstwa (3 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (5 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- papryka ostra (według uznania)
Przygotowanie:
Fasolę czy soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić.Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Gdyby „ciasto” było zbyt rzadkie, dodać łyżkę tartej bułki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety, otaczając w tartej bułce. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby „doszły”, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
3 osób