w

Kotlety z fasoli lub soi

Składniki:

  • fasola biała (40 dekagramów)
  • czosnek (3 ząbki)
  • jajka (1 sztuk)
  • ser żółty starty (2 łyżek stołowych)
  • cebula (10 dekagramów)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • bułka czerstwa (3 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (5 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • papryka ostra (według uznania)

Przygotowanie:

Fasolę czy soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić.Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Gdyby „ciasto” było zbyt rzadkie, dodać łyżkę tartej bułki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety, otaczając w tartej bułce. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby „doszły”, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

3 osób

Mała pizza

Krem grejpfrutowy