w , , ,

Kotlety jagnięze z sosem z bazylii

Składniki:

  • kotlety jagniece z kością (4 sztuk)
  • bulion wolowy (0,5 szklanek)
  • musztarda ziarnista (1 łyżek stołowych)
  • śmietana (100 mililitrów)
  • czosnek (1 ząbki)
  • szalotka (1 sztuk)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • sól (0,25 łyżek deserowych)
  • oliwa (0,5 łyżek stołowych)
  • listki bazylii (0,5 szklanek)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną szalotkę posiekać, a czosnek zmiażdżyć i podsmażyć na maśle, wlać bulion i zagotować. Dodać musztardę, śmietanę, posiekane listki bazylii oraz sól i mieszając, podgrzewać. Kotlety posmarować oliwą oraz oprószyć pieprzem i piec na średnim grillu 5 minut z każdej strony. Podawać z ciepłym sosem.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Ogórki zapiekane

Pozywna drobiowa