w ,

Kotlery z grochu

Składniki:

  • groch żółty (1 szklanek)
  • czosnek (1 ząbki)
  • natka pietruszki (4 łyżek stołowych)
  • jajka (1 sztuk)
  • imbir (według uznania)
  • kminek mielony (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Wypłukany groch namoczyć na noc. Odlać wodę i ugotować do miękkości w innej wodzie (ok. 2 godziny), osączyć i zmielić. Dodać zmiażdżony czosnek, posiekana natkę, doprawić do smaku solą, pieprze, imbirem oraz kminkiem. Wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować małe kotleciki i smażyć na oleju, na rumiano z obu stron. Podawać z warzywami.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Cykoria z serem i kremem orzechowym

Polędwica Wellington