w , ,

Kolorowa surówka z ziołowym sosem

Składniki:

  • sałata lodowa (1 sztuk)
  • cykoria czerwona (2 sztuk)
  • papryka żółta (1 sztuk)
  • pomidory (4 sztuk)
  • ogórek zielony (1 sztuk)
  • pierś kurczaka grillowana (1 sztuk)
  • szczypiorek (2 łyżek stołowych)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • ocet (1 łyżek stołowych)
  • sól (0,5 łyżek deserowych)
  • pieprz (1 szczypta)
  • zioła prowansalskie (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone liście sałaty oraz cykorii w miarę potrzeby porwać na mniejsze kawałki. Umyte pomidory oraz ogórek pokroić na cienkie plasterki. Mięso oraz oczyszczoną paprykę pokroić w wąskie paski.
Sos: wymieszać ocet z olejem, pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi.
Wymieszać warzywa z mięsem kurczaka. Skropić sosem ziołowym i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Bułeczki maślane

Fale dunaju II