w ,

Wiedeński Apfelstrudel

Składniki:

  • jabłka (1,5 kilogramów)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • rum (4 łyżek stołowych)
  • rodzynki (50 gramów)
  • orzechy włoskie (50 gramów)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • cukier waniliowy (2 sztuk)
  • Cynamon (1 łyżek deserowych)
  • masło (100 gramów)
  • śmietana bita (2 szklanek)
  • bułka tarta (6 łyżek stołowych)
  • sól (1 szczypta)
  • mąka tortowa (1,5 szklanek)
  • sól (0,5 łyżek deserowych)
  • ocet jabłkowy (1 łyżek stołowych)
  • masło (50 gramów)
  • olej słonecznikowy (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Nadzienie: Umyte jabłka osuszyć, usunąć gniazda nasienne, każdą cząstkę pokroić na płatki grubości ok. 2,5 mm. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem oraz cukrem waniliowym i wymieszać z namoczonymi w przeddzień w rumie, osączonymi rodzynkami, cynamonem oraz szczypta soli. Stopić 80g masła, wsypać bułkę tartą i lekko zrumienić, wystudzić.
Ciasto: ubić emulsję z pół szklanki ciepłej wody, roztrzepanego jajka, octu, soli, polowy roztopionego masła oraz oleju. Przesiana mąkę połączyć z emulsja i starannie zagnieść ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk (w razie potrzeby dosypać mąki lub dodać wody, ciasto musi stać się rozciągliwe). Uformowana kulę posmarować łyżka roztopionego masła, przykryć miską i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto rozwałkować tak cienko, jak to tylko możliwe i przełożyć na oproszoną mąką serwetę i rozciągać: włożyć dłonie pod płat ciasta i unosząc je na kostkach palców, rozciągać z wyczuciem na boki, w lewo i w prawo jednocześnie. Grube brzegi ciasta odciąć nożyczkami. Powinna powstać płachta wielkości mniej więcej koła od roweru. Na powierzchni 2/3 ciasta rozsmarować bułkę tartą z masłem, pozostawiając spory wolny margines. Szybko rozłożyć nadzienie. Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z posiekanymi orzechami i ułożyć na warstwie jabłek z rodzynkami. Unosząc w górę brzegi serwety, zwijać rulon w kierunku wolnej od nadzienia powierzchni ciasta. Gotowy dość długi strudel ułożyć zlepieniem do dołu, po przekątnej lub zwinąć jak rogal na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Strudel obficie posmarować stopionym masłem. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Posypać cukrem pudrem i można podawać na ciepło.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

8 osób

Tęczowy minidrink

Spaghetti z ziołami i żółtym serem