w , ,

Mostek cielęcy z farszem warzywnym

Składniki:

  • mostek cielęcy (1,5 kilogramów)
  • ser rokpol (100 gramów)
  • burak liściowy (1 sztuk)
  • marchew (400 gramów)
  • szynka (100 gramów)
  • śmietana (100 mililitrów)
  • pieczeń cielęca (200 gramów)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • seler (300 gramów)
  • por (300 gramów)
  • białe wino (100 mililitrów)
  • wywar z wołowiny (700 mililitrów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

W mięsie naciąć głęboką kieszeń, natrzeć solą i pieprzem. Buraka blanszować w osolonej wodzie, osączyć. Ser owinąć liściem buraka.
100 g marchwi pokroić w małą kostkę, wymieszać z szynką, śmietaną i posiekaną pieczenią cielęcą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Mięso rozłożyć, posmarować farszem, na środku ułożyć ser. Cielęcinę złożyć i związać nitką.
Mięso zrumienić na maśle, następnie piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza ok. 2 godziny.
Marchew, seler i por podsmażyć na patelni i dodać do mięsa po 90 minutach pieczenia.
Sos wytworzony w trakcie pieczenia zagotować z winem, wlać wywar, podgrzać i przetrzeć przez sito.

Czas przygotowania:

150 minut

Porcja dla:

8 osób

Ozór do podania. z chrzanem

Świąteczna szynka w cieście