Składniki:
- mleko (6 łyżek stołowych)
- jajka (5 sztuk)
- cukier (1 szczypta)
- drożdże (20 gramów)
- mąka (250 gramów)
- masło (75 gramów)
- gouda (100 gramów)
- salami (450 gramów)
- tarta bułka (według uznania)
- pomidory (8 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- olej (1 łyżek stołowych)
- bazylia (1 sztuk)
- rzodkiewki (1 sztuk)
- natka pietruszki (1 sztuk)
Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim cukier i pokruszone drożdże, odstawić pod przykryciem na 15 minut. Jajka wymieszać z mąką, dodać mleko, masło i 1/2 łyżeczki soli, wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na około 30 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza.
Salami w kawałku pokroić w małą kostkę. Razem z goudą dodać do ciasta i wyrobić. Formę z kominkiem (1-1,5l) natłuścić, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec około 30 minut.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i doprawić. Bazylię pokroić i z pomidorami podsmażyć na oleju, doprawić. Babkę wyjąć, odwrócić, przybrać plasterkami salami, rzodkiewką i pietruszką. Ciepłą podawać z sosem pomidorowym.
Salami w kawałku pokroić w małą kostkę. Razem z goudą dodać do ciasta i wyrobić. Formę z kominkiem (1-1,5l) natłuścić, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec około 30 minut.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i doprawić. Bazylię pokroić i z pomidorami podsmażyć na oleju, doprawić. Babkę wyjąć, odwrócić, przybrać plasterkami salami, rzodkiewką i pietruszką. Ciepłą podawać z sosem pomidorowym.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
6 osób