Składniki:

  • mleko (6 łyżek stołowych)
  • jajka (5 sztuk)
  • cukier (1 szczypta)
  • drożdże (20 gramów)
  • mąka (250 gramów)
  • masło (75 gramów)
  • gouda (100 gramów)
  • salami (450 gramów)
  • tarta bułka (według uznania)
  • pomidory (8 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • bazylia (1 sztuk)
  • rzodkiewki (1 sztuk)
  • natka pietruszki (1 sztuk)

Przygotowanie:

Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim cukier i pokruszone drożdże, odstawić pod przykryciem na 15 minut. Jajka wymieszać z mąką, dodać mleko, masło i 1/2 łyżeczki soli, wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na około 30 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza.
Salami w kawałku pokroić w małą kostkę. Razem z goudą dodać do ciasta i wyrobić. Formę z kominkiem (1-1,5l) natłuścić, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec około 30 minut.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i doprawić. Bazylię pokroić i z pomidorami podsmażyć na oleju, doprawić. Babkę wyjąć, odwrócić, przybrać plasterkami salami, rzodkiewką i pietruszką. Ciepłą podawać z sosem pomidorowym.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

6 osób

Letnia sałatka z sosem Culineo

Pudding ziemniaczany po irlandzku