Składniki:
- wołowina z kością (1 kilogramów)
- drobiowe części rosołowe (400 gramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- natka pietruszki (1 pęczek)
- pieprz ziarnisty (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umytą wołowinę zalać 3,5 l zimnej wody i lekko posolić. Gotować na małym ogniu, usuwając zbierającą się szumowinę. Po 30 minutach dodać opłukane części drobiowe i dalej gotować, odszumowując. Oczyścić włoszczyznę. Cebulę opalić na ogniu lub suchej patelni. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić kilka ziarenek pieprzu, cebulę oraz oczyszczone warzywa. Przykryć i wolno gotować ok. 1,5 godziny (im wolniej tym lepiej), aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić do wazy i podawać z makaronem, posiekana natką i plasterkami marchewki.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
9 osób