w , ,

Klasyczny rosół

Składniki:

  • wołowina z kością (1 kilogramów)
  • drobiowe części rosołowe (400 gramów)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • natka pietruszki (1 pęczek)
  • pieprz ziarnisty (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umytą wołowinę zalać 3,5 l zimnej wody i lekko posolić. Gotować na małym ogniu, usuwając zbierającą się szumowinę. Po 30 minutach dodać opłukane części drobiowe i dalej gotować, odszumowując. Oczyścić włoszczyznę. Cebulę opalić na ogniu lub suchej patelni. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić kilka ziarenek pieprzu, cebulę oraz oczyszczone warzywa. Przykryć i wolno gotować ok. 1,5 godziny (im wolniej tym lepiej), aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić do wazy i podawać z makaronem, posiekana natką i plasterkami marchewki.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

9 osób

Rosie special

Pasta z makerli II