w

Kapuśniak z kapusty kwaszonej

Składniki:

  • bulion (1.5 litrów)
  • kapusta kwaszona (30 dekagramów)
  • cebula (0.5 sztuk)
  • tłuszcz (3 dekagramów)
  • mąka (3 dekagramów)
  • sól (według uznania)
  • boczek wędzony (10 dekagramów)

Przygotowanie:

Do wrzącego wywaru włożyć kapustę i umyty boczek, razem gotować. Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, podrumienić, zrobić zasmażkę, podprawić kapuśniak. Doprawić do smaku solą, dodać pokrojoną wędzonkę. Podawać z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi ziemniakami.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Fondue czekoladowe

Zupa z ciecierzycy