Składniki:
- kaczka sprawiona (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- papryka zielona (3 sztuk)
- Kukurydza konserwowa w puszce (1 sztuk)
- jajko (1 sztuk)
- bułka tarta (1 łyżek stołowych)
- natka pietruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
- pomidory (4 sztuk)
- masło (3 łyżek stołowych)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Kaczkę umyć, osuszyć i usunąć tłuszcz. Natrzeć z zewnątrz i od środka solą i pieprzem.
Oczyszczoną cebulę drobno posiekać, jedną oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z cebulą, osaczoną połową kukurydzy, jajkiem i tartą bułka, przyprawić solą oraz pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem, otwory zszyć nicią kuchenną. Tuszkę ułożyćw brytfannie piersiami do spodu. Piec ok. 100 minut w 200 stopniach. Od czsu do czasu polewać goracą woda i powstałym sosem. W połowie pieczenia tuszę przewrucić. 10 minut przed końcem pieczenia kaczkę posypać natką.
2 oczyszczone papryki pokroić w paski i parzyć 6 minut. Górną część pomidorów ściąć i wyjąć miąższ. Resztę kukurydzy krótko poddusić na maśle i napełnić nią pomidory.
Kaczkę przełożyć na półmisek, obłożyć pomidorami i paskami papryki.
Sos w brytfance zagęścić mąką ( najpierw zebrać tłuszcz, przyprawić i przelać do sosjerki.
Oczyszczoną cebulę drobno posiekać, jedną oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z cebulą, osaczoną połową kukurydzy, jajkiem i tartą bułka, przyprawić solą oraz pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem, otwory zszyć nicią kuchenną. Tuszkę ułożyćw brytfannie piersiami do spodu. Piec ok. 100 minut w 200 stopniach. Od czsu do czasu polewać goracą woda i powstałym sosem. W połowie pieczenia tuszę przewrucić. 10 minut przed końcem pieczenia kaczkę posypać natką.
2 oczyszczone papryki pokroić w paski i parzyć 6 minut. Górną część pomidorów ściąć i wyjąć miąższ. Resztę kukurydzy krótko poddusić na maśle i napełnić nią pomidory.
Kaczkę przełożyć na półmisek, obłożyć pomidorami i paskami papryki.
Sos w brytfance zagęścić mąką ( najpierw zebrać tłuszcz, przyprawić i przelać do sosjerki.
Czas przygotowania:
130 minut
Porcja dla:
6 osób