w , , ,

Kaczka z nadzieniem z kukurydzy

Składniki:

  • kaczka sprawiona (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • papryka zielona (3 sztuk)
  • Kukurydza konserwowa w puszce (1 sztuk)
  • jajko (1 sztuk)
  • bułka tarta (1 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
  • pomidory (4 sztuk)
  • masło (3 łyżek stołowych)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Kaczkę umyć, osuszyć i usunąć tłuszcz. Natrzeć z zewnątrz i od środka solą i pieprzem.
Oczyszczoną cebulę drobno posiekać, jedną oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z cebulą, osaczoną połową kukurydzy, jajkiem i tartą bułka, przyprawić solą oraz pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem, otwory zszyć nicią kuchenną. Tuszkę ułożyćw brytfannie piersiami do spodu. Piec ok. 100 minut w 200 stopniach. Od czsu do czasu polewać goracą woda i powstałym sosem. W połowie pieczenia tuszę przewrucić. 10 minut przed końcem pieczenia kaczkę posypać natką.
2 oczyszczone papryki pokroić w paski i parzyć 6 minut. Górną część pomidorów ściąć i wyjąć miąższ. Resztę kukurydzy krótko poddusić na maśle i napełnić nią pomidory.
Kaczkę przełożyć na półmisek, obłożyć pomidorami i paskami papryki.
Sos w brytfance zagęścić mąką ( najpierw zebrać tłuszcz, przyprawić i przelać do sosjerki.

Czas przygotowania:

130 minut

Porcja dla:

6 osób

Babka drożdżowa

Ryba po grecku Beci