w , , ,

Jajka faszerowane po polsku

Składniki:

  • grzyby suszone (30 gramów)
  • jajka (6 sztuk)
  • masło (3 łyżek stołowych)
  • chrzan (2 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
  • żółtka (1 sztuk)
  • bułka tarta (według uznania)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować. Ugotowane na twardo jajka, ostudzone w skorupkach delikatnie przeciąć wzdłuż na pół tak, by nie uszkodzić skorupek. Wyjąć białka i żółtka. Jajka i osaczone grzyby zmielić lub drobniutko posiekać, utrzeć z masłem, startym chrzanem, posiekana natką, solą i pieprzem do smaku oraz z żółtkiem surowym.
Farszem nadziać skorupki, posypać bułką tartą i smażyć farszem do dołu na rozgrzanej patelni. Podawać na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Kaczka dzika duszona

Spaghetti z tuńczykiem