Składniki:
- grzyby suszone (30 gramów)
- jajka (6 sztuk)
- masło (3 łyżek stołowych)
- chrzan (2 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
- żółtka (1 sztuk)
- bułka tarta (według uznania)
- olej (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować. Ugotowane na twardo jajka, ostudzone w skorupkach delikatnie przeciąć wzdłuż na pół tak, by nie uszkodzić skorupek. Wyjąć białka i żółtka. Jajka i osaczone grzyby zmielić lub drobniutko posiekać, utrzeć z masłem, startym chrzanem, posiekana natką, solą i pieprzem do smaku oraz z żółtkiem surowym.
Farszem nadziać skorupki, posypać bułką tartą i smażyć farszem do dołu na rozgrzanej patelni. Podawać na ciepło lub na zimno.
Farszem nadziać skorupki, posypać bułką tartą i smażyć farszem do dołu na rozgrzanej patelni. Podawać na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób