w ,

Indyk z ananasem i ryżem

Składniki:

  • filet z piersi indyka (600 gramów)
  • ryż (250 gramów)
  • mandarynki (3 sztuk)
  • ananasy (1 puszka)
  • masło (50 gramów)
  • curry – łagodne (1 – 2 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotować ryż na sypko. Obrane mandarynki podzielić na cząstki i przekroić na połówki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Umyte, osuszone mięso pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Dodać curry, owoce, zalewę ananasową i dusić na małym ogniu pod przykryciem 10-12 min. Pod koniec duszenia dodać ryż, wymieszać i zagotować. Przyprawić potrawę solą i pieprzem.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Dynia z orzechami

Placek ekspresowy