w , ,

Gulasz drobiowy z ziemniakami

Składniki:

  • piersi z kurczaka (400 gramów)
  • ziemniaki (400 gramów)
  • marchewka (1 sztuk)
  • cebula czerwona (2 sztuk)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • papryczka chili (1 sztuk)
  • fasolka szparagowa (100 gramów)
  • brokuły (100 gramów)
  • kukurydza konserwowa (100 gramów)
  • papryka mielona słodka (według uznania)
  • rozmaryn (według uznania)
  • kolendra (według uznania)
  • kminek (według uznania)
  • bulion (1,5 szklanek)
  • sos sojowy (według uznania)
  • sok z cytryny (0,5 sztuk)
  • imbir – 4 cm (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i sokiem z cytryny, posypać posiekanym imbirem, odstawić na 30 minut. Ziemniaki i marchew oczyścić i pokroić w plasterki, a oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Paprykę oraz papryczkę oczyścić i posiekać. Fasolkę oczyścić, obciąć końce i pokroić na 3 cm kawałki. Różyczki brokułów opłukać i osączyć. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kawałki mięsa i obsmażyć na rumiano. Wyjąć i trzymać w cieple, a do rondla włożyć ziemniaki, marchew i cebulę. Smażyć razem 4 minuty, aż cebula stanie się szklista, a ziemniaki zaczną przywierać do ścianek naczynia. Dodać pozostałe warzywa oraz obsmażone mięso, doprawić ziołami, solą oraz pieprzem. Wymieszać i podlać bulionem. Przykryć i dusić jeszcze na małym ogniu 15 minut.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

5 osób

Rostbef w pomarańczach

Faszerowane kotleciki z sałatką z brokułów