Składniki:
- piersi z kurczaka (400 gramów)
- ziemniaki (400 gramów)
- marchewka (1 sztuk)
- cebula czerwona (2 sztuk)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- papryczka chili (1 sztuk)
- fasolka szparagowa (100 gramów)
- brokuły (100 gramów)
- kukurydza konserwowa (100 gramów)
- papryka mielona słodka (według uznania)
- rozmaryn (według uznania)
- kolendra (według uznania)
- kminek (według uznania)
- bulion (1,5 szklanek)
- sos sojowy (według uznania)
- sok z cytryny (0,5 sztuk)
- imbir – 4 cm (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i sokiem z cytryny, posypać posiekanym imbirem, odstawić na 30 minut. Ziemniaki i marchew oczyścić i pokroić w plasterki, a oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Paprykę oraz papryczkę oczyścić i posiekać. Fasolkę oczyścić, obciąć końce i pokroić na 3 cm kawałki. Różyczki brokułów opłukać i osączyć. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kawałki mięsa i obsmażyć na rumiano. Wyjąć i trzymać w cieple, a do rondla włożyć ziemniaki, marchew i cebulę. Smażyć razem 4 minuty, aż cebula stanie się szklista, a ziemniaki zaczną przywierać do ścianek naczynia. Dodać pozostałe warzywa oraz obsmażone mięso, doprawić ziołami, solą oraz pieprzem. Wymieszać i podlać bulionem. Przykryć i dusić jeszcze na małym ogniu 15 minut.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
5 osób