Składniki:

  • grzyby suszone (100 gramów)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • natka pietruszki posiekana (1 łyżek stołowych)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • tymianek gałązka (1 sztuk)
  • łazanki (300 gramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Łazanki ugotować w osolonym wrzątku i osączyć. Grzyby umyć i zalać ciepłą wodą, odstawić na 2h po czym ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Oczyszczone warzywa pokroić w kostkę i dodać do miękkich grzybów. Do zupy włożyć przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić w cienkie paseczki i włożyć z powrotem do wywaru. Ponownie zagotować, mieszając, doprawić pieprzem. Podawać z łazankami i natką pietruszki.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

6 osób

Babeczki z likierem pomarańczowym

Dzem truskawkowo