Składniki:
- grzyby suszone (100 gramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- natka pietruszki posiekana (1 łyżek stołowych)
- liść laurowy (1 sztuk)
- ziele angielskie (według uznania)
- tymianek gałązka (1 sztuk)
- łazanki (300 gramów)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Łazanki ugotować w osolonym wrzątku i osączyć. Grzyby umyć i zalać ciepłą wodą, odstawić na 2h po czym ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Oczyszczone warzywa pokroić w kostkę i dodać do miękkich grzybów. Do zupy włożyć przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić w cienkie paseczki i włożyć z powrotem do wywaru. Ponownie zagotować, mieszając, doprawić pieprzem. Podawać z łazankami i natką pietruszki.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
6 osób