Składniki:
- skrzydełka kurczaka (1 kilogramów)
- listki tymianku (według uznania)
- olej (0,3 szklanek)
- sok ananasowy (0,5 szklanek)
- sól (według uznania)
- dżem ananasowy (0,5 szklanek)
- sos sojowy (0,5 szklanek)
- sok ananasowy (0,25 szklanek)
- musztarda (1 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Oczyszczonym skrzydełkom odciąć końce. Każde podzielić na dwie części.
Marynata: wymieszać olej w pół szklanki soku ananasowego oraz łyżeczka soli.
Do marynaty włożyć skrzydełka i odstawić na 3 godziny do lodówki.
Glazura: dżem wymieszać z sokiem ananasowym, sosem sojowym oraz łyżeczka ostrej musztardy.
Wyjęte z marynaty skrzydełka grillować, obracając i smarując glazurą ok. 30 minut. Przed podaniem udekorować ziołami.
Marynata: wymieszać olej w pół szklanki soku ananasowego oraz łyżeczka soli.
Do marynaty włożyć skrzydełka i odstawić na 3 godziny do lodówki.
Glazura: dżem wymieszać z sokiem ananasowym, sosem sojowym oraz łyżeczka ostrej musztardy.
Wyjęte z marynaty skrzydełka grillować, obracając i smarując glazurą ok. 30 minut. Przed podaniem udekorować ziołami.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
6 osób