w , ,

Grillowane skrzydełka po hawajsku

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka (1 kilogramów)
  • listki tymianku (według uznania)
  • olej (0,3 szklanek)
  • sok ananasowy (0,5 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • dżem ananasowy (0,5 szklanek)
  • sos sojowy (0,5 szklanek)
  • sok ananasowy (0,25 szklanek)
  • musztarda (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Oczyszczonym skrzydełkom odciąć końce. Każde podzielić na dwie części.
Marynata: wymieszać olej w pół szklanki soku ananasowego oraz łyżeczka soli.
Do marynaty włożyć skrzydełka i odstawić na 3 godziny do lodówki.
Glazura: dżem wymieszać z sokiem ananasowym, sosem sojowym oraz łyżeczka ostrej musztardy.
Wyjęte z marynaty skrzydełka grillować, obracając i smarując glazurą ok. 30 minut. Przed podaniem udekorować ziołami.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

6 osób

Kura w warzywach

Kwaśnica na miodzie z grzybami