Składniki:

  • kapusta biała (1 kilogramów)
  • grzyb (30 dekagramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • bułka czerstwa (1 sztuk)
  • mleko (0.5 szklanek)
  • tłuszcz (3 łyżek stołowych)
  • kasza manna (3 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • jajko (3 sztuk)
  • wywar z włoszczyzny (1 szklanek)
  • przyprawa do zup (według uznania)

Przygotowanie:

Kapustę wydrążyć i sparzyć wrzącą wodą. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować i przesmażyć razem z posiekaną cebulą. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz kaszę mannę. Nadzienie wymieszać z przyprawami i ugotowanymi, posiekanymi jajami. W liście zawijać nadzienie, włożyć gołąbki do rondla i podlać wywarem z włoszczyzny; dusić w piekarniku do miękkości. Podawać polane sosem cebulowym z ziemniakami.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

6 osób

Łopatka wołowa w brunatnym sosie

Grzanki z serkiem owocowym