Składniki:
- kapusta biała (1 kilogramów)
- grzyb (30 dekagramów)
- cebula (1 sztuk)
- bułka czerstwa (1 sztuk)
- mleko (0.5 szklanek)
- tłuszcz (3 łyżek stołowych)
- kasza manna (3 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- jajko (3 sztuk)
- wywar z włoszczyzny (1 szklanek)
- przyprawa do zup (według uznania)
Przygotowanie:
Kapustę wydrążyć i sparzyć wrzącą wodą. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować i przesmażyć razem z posiekaną cebulą. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz kaszę mannę. Nadzienie wymieszać z przyprawami i ugotowanymi, posiekanymi jajami. W liście zawijać nadzienie, włożyć gołąbki do rondla i podlać wywarem z włoszczyzny; dusić w piekarniku do miękkości. Podawać polane sosem cebulowym z ziemniakami.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
6 osób