Składniki:

  • ziemniaki (1 kilogramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • masło (1,5 łyżek stołowych)
  • mąka (2 szklanek)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki ugotować, odcedzić i zmielić. Wymieszać, łyżką, z roztrzepanymi jajkami, masłem oraz mąką. Dobrze wyrobić. Masę wyłożyć na posypana maka stolnicę i podzielić na 2 części. Z obu utoczyć wałki i pokroić na małe kawałki. Z tych kawałków uformować kluski wycinając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Gotować partiami w dużym garnku w osolonym wrzątku tak długo, aż wypłyną na powierzchnię.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

7 osób

Kapusta zapiekana pod serową kołderką

Tajskie curry z cukinią