w , ,

Ciasteczka z masą orzechową

Składniki:

  • mąka (350 gramów)
  • masło (200 gramów)
  • żółtka (4 sztuk)
  • śmietana (4 łyżek stołowych)
  • orzechy mielone (200 gramów)
  • śmietana (100 mililitrów)
  • masło (50 gramów)
  • cukier puder (100 gramów)
  • białka (2 sztuk)
  • cukier puder (150 gramów)
  • cytryna (1 sztuk)
  • białka (2 sztuk)

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać, posiekane masło, wbić żółtka, wlać 4 łyżki słodkiej śmietany i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Masa orzechowa: wsypać orzechy do rondelka, dodać 50g masła, wlać 100 ml śmietany, mieszając, gotować na małym ogniu 5 minut. Zdjąć z ognia. Z 2 białek ubić sztywna pianę, dodać 100g cukru pudru i jeszcze kilka minut ubijać. Przełożyć do masy orzechowej i podgrzewać na maleńkim ogniu, mieszając, aż masa się napowietrzy. Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić.
Lukier: z 2 białek ubić sztywna pianę. 150g cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny, porcjami dodawać pianę i ucierać, aż powstanie gęsty lukier.
Rozwałkować ciasto na grubość pół cm. Wykroić nieduże ciasteczka i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Na ostygniętych ciasteczkach rozsmarować masę orzechową i lukier. W piekarniku włączyć tylko górne grzanie, ustawiając temperaturę na 160 stopni, wstawić ciasteczka i piec je do chwili, aż lukier nabierze delikatnej kremowej barwy (ok. 10 minut).

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Francuskie tosty z salsą truskawkową

Obwarzanki II