w , ,

Filet z sałatką z buraków

Składniki:

  • filet drobiowy (2 sztuk)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • jabłka (1 sztuk)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • burak (1 sztuk)
  • roszponka (0,5 szklanek)
  • kiełki (3 łyżek stołowych)
  • orzechy włoskie (1 łyżek stołowych)
  • ocet (2 łyżek stołowych)
  • miód (1 łyżek stołowych)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso przekroić na mniejsze kawałki (na pół). Oprószyć je sola oraz pieprzem i posmarować olejem. Filet smażyć ok. 5 minut na patelni grillowej z każdej strony. Oczyszczone, pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny. Oczyszczony burak pokroić na słupki, roszponkę oraz ulubione kiełki umyć. Składniki sałatki połączyć i polać sosem przygotowanym z octu, miodu oraz oliwy. Posypać orzechami.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

2 osób

Arrow head

Galaretkowy deser z musem i mlekiem