Składniki:
- burak ćwikłowy (4 sztuk)
- ziarno pszenicy (60 dekagramów)
- mostek z żeberkami (10 dekagramów)
- sok z cytryny (4 łyżek stołowych)
- koper w pęczku (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Buraki umyć i cienko obrać ze skórki. Pszenicę namoczyć przez około 2 godziny, po czym gotować na małym ogniu przez około godzinę. Osobno, w osolonej wodzie ugotować buraki. Ostudzić, wydrążyć środki. Wydrążony miąższ z buraków pokroić w drobną kostkę. Pokroić tofu, również w drobną kostkę. Posiekać koperek. Pokrojone składniki dokładnie wymieszać z ugotowaną pszenicą, dodając sok z cytryny. Doprawić. Farszem napełnić buraki. Podawać na zimno, można także zapiec przez chwilę w piekarniku i podawać na ciepło.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
2 osób