w

Faszerowane buraki

Składniki:

  • burak ćwikłowy (4 sztuk)
  • ziarno pszenicy (60 dekagramów)
  • mostek z żeberkami (10 dekagramów)
  • sok z cytryny (4 łyżek stołowych)
  • koper w pęczku (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Buraki umyć i cienko obrać ze skórki. Pszenicę namoczyć przez około 2 godziny, po czym gotować na małym ogniu przez około godzinę. Osobno, w osolonej wodzie ugotować buraki. Ostudzić, wydrążyć środki. Wydrążony miąższ z buraków pokroić w drobną kostkę. Pokroić tofu, również w drobną kostkę. Posiekać koperek. Pokrojone składniki dokładnie wymieszać z ugotowaną pszenicą, dodając sok z cytryny. Doprawić. Farszem napełnić buraki. Podawać na zimno, można także zapiec przez chwilę w piekarniku i podawać na ciepło.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

2 osób

Sałatka z kalarepką i serem

Błekitny drink