Składniki:

  • dynia (0.5 kilogramów)
  • cukier (1 szklanek)
  • mleko (0.7 szklanek)
  • masło (4 łyżek stołowych)
  • migdały (5 łyżek stołowych)
  • kardamon (8 łyżek deserowych)
  • skórka z cytryny (1 łyżek deserowych)
  • gałka muszkatołowa (0.5 łyżek deserowych)
  • bita śmietana (według uznania)

Przygotowanie:

1. Z dyni usunąć ziarna, białe włókna, obrać, pokrajać w kostkę.
2. Włożyć dynię do garnka, wsypać cukier, wlać mleko, dodać masło, dusić na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa – zdjąć z ognia.
3. Posypać orzechami, kardamonem lub imbirem, skórką i gałką. Wymieszać.
4. Przełożyć masę do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, zapiekać w nagrzanym piekarniku (190 C) około 15 min.
5. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub śmietanką.
Proporcje dla 4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Sałata z cukinią i pomidorem

Zupa kalafiorowa z pomidorami i ryżem