Składniki:
- dynia (0.5 kilogramów)
- cukier (1 szklanek)
- mleko (0.7 szklanek)
- masło (4 łyżek stołowych)
- migdały (5 łyżek stołowych)
- kardamon (8 łyżek deserowych)
- skórka z cytryny (1 łyżek deserowych)
- gałka muszkatołowa (0.5 łyżek deserowych)
- bita śmietana (według uznania)
Przygotowanie:
1. Z dyni usunąć ziarna, białe włókna, obrać, pokrajać w kostkę.
2. Włożyć dynię do garnka, wsypać cukier, wlać mleko, dodać masło, dusić na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa – zdjąć z ognia.
3. Posypać orzechami, kardamonem lub imbirem, skórką i gałką. Wymieszać.
4. Przełożyć masę do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, zapiekać w nagrzanym piekarniku (190 C) około 15 min.
5. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub śmietanką.
Proporcje dla 4 osób
2. Włożyć dynię do garnka, wsypać cukier, wlać mleko, dodać masło, dusić na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa – zdjąć z ognia.
3. Posypać orzechami, kardamonem lub imbirem, skórką i gałką. Wymieszać.
4. Przełożyć masę do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, zapiekać w nagrzanym piekarniku (190 C) około 15 min.
5. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub śmietanką.
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób