Składniki:
- pomidory (1 kilogramów)
- ogórek zielony (1 sztuk)
- papryka zielona (1 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- cebulka (1 sztuk)
- kawałek czerstwego chleba (1 sztuk)
- oliwa (90 mililitrów)
- sok z cytryny (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obrać ze skórki, paprykę oczyścić. Umyty ogórek, paprykę, pomidory, oczyszczony czosnek i cebulę razem zmiksować. Dodać namoczony w wodzie chleb i oliwę. Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Jeśli gazpacho wyjdzie zbyt gęste, dolać szklankę zimnej przegotowanej wody. Ponownie wszystko zmiksować i przecedzić. Można podawać od razu lub najpierw schłodzić w lodówce. Można też podawać z kostkami lodu.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób