w , ,

Chłodnik Gazpacho

Składniki:

  • pomidory (1 kilogramów)
  • ogórek zielony (1 sztuk)
  • papryka zielona (1 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • cebulka (1 sztuk)
  • kawałek czerstwego chleba (1 sztuk)
  • oliwa (90 mililitrów)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Sparzone pomidory obrać ze skórki, paprykę oczyścić. Umyty ogórek, paprykę, pomidory, oczyszczony czosnek i cebulę razem zmiksować. Dodać namoczony w wodzie chleb i oliwę. Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Jeśli gazpacho wyjdzie zbyt gęste, dolać szklankę zimnej przegotowanej wody. Ponownie wszystko zmiksować i przecedzić. Można podawać od razu lub najpierw schłodzić w lodówce. Można też podawać z kostkami lodu.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Bourbon dream